Waterdichtheid

Horloges die zijn gemaakt voor normaal dagelijks gebruik, zijn niet geschikt om ermee onder water te gaan. Zowel mechanische als kwarts uurwerken bevatten onderdelen die kunnen roesten. Roestschade wordt voornamelijk aangetroffen bij de kastopening van het gelijkzet- of opwindknop en onder de wijzerplaat.

Vooral de luxer horlogetypen, zoals die met een extra platte, goude of zilveren kast, hebben vaak geen extra voorzieningen die het uurwerk beschermen tegen vocht. Deze horloges dienen tijdens het dragen te worden ontzien, zodat ze niet met vocht in aanraking komen. Overigens kan er ook vocht in een horloge komen zonder dat het in aanraking komt met water. dit kan ondermeer voorkomen bij sportactiviteiten waarbij transpiratie optreedt, waardoor er zich op de pols een laagje vocht vormt dat de horlogekast kan binnen dringen. Ook tegen zogenaamd spatwater, sneeuwballen gooien, het sproeien van de tuin zijn deze horlogekasten niet beschermd. De luxe horloges moeten dus met gepaste zorg worden behandeld.

Ter illustratie: men gaat ook niet voetballen met dure lakschoenen.

 

Wat is waterdicht?

Als een horlogekast op het achterdeksel een aanduiding draagt die aangeeft dat het horloge in enigerlei mate waterdicht is, dan betekent dit dat aan de kast voorzieningen zijn aangebracht die het uurwerk beschermen tegen het binnendringen van vocht.

 

Hoe waterdicht is waterdicht?

Vanuit de fabriek wordt de mate van waterdichtheid veelal aangegeven door middel van symbolen of tekst. Vaak staat hierbij een druk of diepte eenheid, zoals 3 – 5 -10 – 20 atm of bar en 30 – 50 -100 – 200 meter. Deze waarden zijn testnormen van de waterdruk waarmee het horloge in de fabriek is getest, bij kamertemperatuur. Ze houden geenszins in dat de waterdichtheid van zo’n kast onder alle omstandigheden tot die waterdruk gegarandeerd kan worden!

Temperatuurverschillen zorgen voor een verradelijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamde waterdichte horloges. Wanneer een horloge wordt opgewarmd in een lekker tropisch zonnetje, kan de temperatuur van de kast oplopen tot wel 40 of 50 graden. Komt het horloge dan plots in aanraking met water met een temperatuur van 20 tot 25 graden dan krijgt de kast een enorme klap door het temperatuurverschil. Een kast die niet speciaal geconstrueerd is voor zulke omstandigheden, kan dan gaan lekken en vollopen met water.

Garantie op waterdichtheid wordt gegeven op een horloge vanaf 50 meter. Zoek je een horloge om mee te zwemmen dan is ons advies een horloge te kopen dat 100 meter waterdicht is. Wil je gaan duiken dan is het raadzaam om een horloge te kopen van minimaal 200 meter waterdicht. Let wel op dat je je horloge na de garantie termijn (2 jaar) jaarlijks laat testen op waterdichtheid.